Elektronik Sigaralar ve Hucre Hasari Arasindaki Iliski - Yeni Calisma 2

Dr. Wang-Rodriquez, "Bu ürünlerin gerçek insan hücreleri üzerindeki etkileri konusunda pek çok iyi laboratuvar çalışması olmamıştır.

Araştırmacılar, e-sigara buharı özütlerine maruz kalan hücrelerin, DNA hasarı ve ölüme maruz kalma ihtimalinin maruz kalmayan hücrelere göre daha fazla olduğunu bulmuşlardır.

Ayrıntılı olarak, maruz kalan hücreler DNA iplikçiklerinde kırılmalar gösterdi - kansere yol açabilecek bir süreç. Ek olarak, maruz kalan hücrelerin apoptoz ve nekroz girme olasılığı daha yüksekti; her ikisi de hücre ölümü formlarıdır, ikincisi bedensel yaralanma veya zehir gibi dış faktörler tarafından tetiklenir.

İlginç bir şekilde, araştırmacılar bu etkilerin hala düşük seviyelerde de olsa nikotin içermeyen buhar ekstresi ile meydana geldiğini ve e-sigaralarda hücre hasarına neden olabilecek nikotin dışında kimyasallar bulunduğunu ortaya çıkardığını tespit etmişlerdir.

Dr. Wang-Rodriquez, "Nikotinin hücrelere zarar verebileceğini gösteren birçok çalışma yapıldı" diyor. "Fakat diğer değişkenlerin de zarar verebileceğini gördük. Nikotinin karışımda tamamen masum olması değil, Vaporesso Revenger 220W Kit Elektronik Sigara hücrelerin e-sigara tarafından maruz kaldığı nikotin miktarı gibi görünmesine neden oluyor, heets sigara fiyati ancak neden kendileri için yeterli değil bu değişiklikler."

"Bu zararı veren e-sigaralarda başka bileşenler de olmalı" diye devam ediyor. "Öyleyse daha önce tarif edilmeyen diğer kanserojen bileşenleri tanımlıyor olabiliriz."

E-sigaralar 'normal sigara içmekten daha iyi değil'
Ekip, çalışmalarında bazı sınırlamalar olduğunu kabul ediyor. Örneğin, araştırmada kullanılan insan hücre çizgilerinin canlı bir bireyde mevcut olan hücrelerle tam olarak karşılaştırılamayacağına dikkat çekiyorlar, bu nedenle e-sigara buharlarının insan vücudunda farklı etkileri olabileceği muhtemel.

Ek olarak, araştırmacılar e-sigara kullanıcılarının normalde maruz kalacağı buhar dozunu taklit etmedi. Dr. Wang-Rodriquez, "Bu özel çalışmada, iqos 3 lacivert Heets Purple Sigara Tütünü saatlerce sürekli sigara içen birine benziyordu, bu yüzden normalde verilenden daha yüksek bir miktar" dedi.

Ekibin hangi e-sigara buharı dozunun DNA hasarına neden olabileceğini belirlemek için daha fazla araştırma yapmayı planladığını ekliyor.

E-sigaraların geleneksel sigaralardan daha sağlıklı olup olmadığı sorusu cevapsız kalırken, Dr. Wang-Rodriquez, Vaporesso Revenger 220W Kit Elektronik Sigara cihazların aynı derecede zararlı olduğuna inanıyor:

" Bugüne kadarki kanıtlara dayanarak, IQOS Heets Bronze Sigara Tütünü Heets Amber Sigara Tütünü normal sigara içmekten daha iyi olmadıklarına inanıyorum."

E-sigara kullanımıyla ilgili olumsuz sağlık etkilerinin yanı sıra, cihazların geleneksel sigaraya açılan bir kapı işlevi görebileceği konusunda endişeler dile getirilmiştir. Örneğin Medical News tarafından yayınlanan yeni bir araştırma , örneğin, katılımcıların neredeyse % 70'inin e-sigara kullanımına başladığı 1 yıl içerisinde düzenli sigara içtiklerini tespit etti.